Free cookie consent management tool by TermsFeed

Arktiske kamskjell

Arktiske kamskjell

Arktiske kamskjell, ofte referert til som haneskjell (Chlamys islandica), er en sirkumpolar art som tilhører kamskjellfamilien. De trives hovedsakelig i kalde, strømrike vannmasser på dybder mellom 10 og 100 meter, spesielt i sub-arktiske og arktiske regioner. Skjellene kan oppnå en størrelse på opptil 12 cm i diameter. Hovedfangsten av arktiske kamskjell er gjerne konsentrert rundt de periodene der bestanden er mest tilgjengelig, og med nyere, skånsomme fangstmetoder har fiske i Barentshavet blitt gjenopptatt. Lukkemuskelen fra kamskjellet er kremhvit med en fast konsistens og en unik søtlig smak, som regnes som en ettertraktet delikatesse. Den egner seg svært godt til å nytes rå, lett dampet, stekt eller gratinert, og er en populær ingrediens i eksklusive sjømatretter.

Kategorier

Reker

Reker tilhører krepsdyrfamilien og finnes i et vidt spekter av marine miljøer, fra kalde polare strøk til tropiske farvann, på ulike dybder fra fjæra og ned til flere hundre meter. De trives best i vanntemperaturer tilpasset sin spesifikke art. Rekene varierer i størrelse, men de vanligste artene i Norge, som dypvannsreker (nordhavsreker), blir sjelden over 15 cm lange. Fangstsesongen for reker varierer regionalt, men i mange områder er de tilgjengelige året rundt, med topper i enkelte perioder. Rekekjøttet er mørt, søtlig og saftig, og er en populær sjømatdelikatesse. Deres delikate smak og tekstur gjør dem svært godt egnet til koking, damping, steking, i salater og som pålegg.

Brunkrabbe

Brunkrabben tilhører krabbefamilien og trives best på hard bunn, som fjell, stein og grus, på dybder fra fjæra og ned til rundt 200 meter. Den foretrekker vanntemperaturer mellom 5 og 18 grader celsius. Brunkrabben kan bli opptil 25 cm i skallbredde og veie over 3 kg, med hannkrabber som ofte er større enn hunnkrabber. Hovedfangstsesongen for brunkrabbe i Norge foregår gjerne fra vår til tidlig høst, typisk fra april til oktober, men tilgangen kan variere. Kjøttet i klør og kropp er søtt og delikat, og er en ettertraktet delikatesse. Det hvite, smakfulle kjøttet gjør den svært godt egnet til koking, gratinering og i salater.