Free cookie consent management tool by TermsFeed

Sjøkreps

Sjøkreps

Sjøkrepsen tilhører krepsdyrfamilien og trives best på bløtbunn, som leire og silt, på dybder mellom 20 og 800 meter langs kysten av Nordøst-Atlanteren, inkludert Skagerrak og Nordsjøen. Den foretrekker vanntemperaturer mellom 6 og 12 grader celsius. Sjøkrepsen kan bli opptil 25 cm lang, målt fra spissen av hodehornet til haletippen, og veie rundt 200 gram. Hovedfangstsesongen for sjøkreps foregår gjerne fra vår til høst, typisk fra april til november, men den er tilgjengelig året rundt. Kjøttet i halen er hvitt, mørt og søtlig, med en delikat smak som gjør den til en svært ettertraktet delikatesse. Den egner seg svært godt til koking, damping, steking, gratinering og i eksklusive sjømatretter.

Kategorier

Reker

Reker tilhører krepsdyrfamilien og finnes i et vidt spekter av marine miljøer, fra kalde polare strøk til tropiske farvann, på ulike dybder fra fjæra og ned til flere hundre meter. De trives best i vanntemperaturer tilpasset sin spesifikke art. Rekene varierer i størrelse, men de vanligste artene i Norge, som dypvannsreker (nordhavsreker), blir sjelden over 15 cm lange. Fangstsesongen for reker varierer regionalt, men i mange områder er de tilgjengelige året rundt, med topper i enkelte perioder. Rekekjøttet er mørt, søtlig og saftig, og er en populær sjømatdelikatesse. Deres delikate smak og tekstur gjør dem svært godt egnet til koking, damping, steking, i salater og som pålegg.

Brunkrabbe

Brunkrabben tilhører krabbefamilien og trives best på hard bunn, som fjell, stein og grus, på dybder fra fjæra og ned til rundt 200 meter. Den foretrekker vanntemperaturer mellom 5 og 18 grader celsius. Brunkrabben kan bli opptil 25 cm i skallbredde og veie over 3 kg, med hannkrabber som ofte er større enn hunnkrabber. Hovedfangstsesongen for brunkrabbe i Norge foregår gjerne fra vår til tidlig høst, typisk fra april til oktober, men tilgangen kan variere. Kjøttet i klør og kropp er søtt og delikat, og er en ettertraktet delikatesse. Det hvite, smakfulle kjøttet gjør den svært godt egnet til koking, gratinering og i salater.