Free cookie consent management tool by TermsFeed

Kolmule

Kolmule

Kolmulen tilhører torskefamilien og er en pelagisk stimfisk som primært lever i de midtre vannlagene i Nordøst-Atlanteren og Middelhavet. Den oppholder seg på dybder mellom 100 og 600 meter, men kan også foreta daglige vertikale vandringer nærmere overflaten. Kolmulen blir sjelden over 50 cm lang og veier vanligvis ikke mer enn 800 gram. Hovedgytingen foregår vest for De britiske øyer i vintermånedene (februar-april), og kolmulefisket er aktivt i ulike perioder gjennom året, avhengig av bestandsbevegelsene. Fiskekjøttet er hvitt og magert, noe som gjør den svært godt egnet til foredling som fiskemel og fiskeolje, men den er også en velsmakende matfisk som kan brukes i en rekke retter.



Kategorier

Makrell

Makrellen er en pelagisk stimfisk som er utbredt i tempererte og subtropiske farvann over hele verden, inkludert store deler av Nord-Atlanteren og Nordsjøen. Den trives i et bredt spekter av vanntemperaturer, ofte nær overflaten. Makrellen er en slank fisk som vanligvis veier mellom 250 og 500 gram, men kan bli opptil 60 cm lang og veie over 3 kg. Hovedfisket etter makrell i Norge foregår gjerne fra august til oktober, men  er også tilgjengelig i andre perioder, avhengig av gytevandringer og bestander. Makrellens kjøtt er mørkt, fast og svært rikt på omega-3-fettsyrer, vitamin D og B12, noe som gjør den til en populær og sunn spisefisk. Den egner seg utmerket til grilling, steking, røyking og marinering.

Sild

Silden er en stimfisk som trives i store deler av Nord-Atlanteren og Nordsjøen, ofte i kystnære områder, og foretrekker et vidt spekter av vanntemperaturer. Den er en relativt liten fisk, sjelden over 40 cm lang, men er en svært viktig del av det marine økosystemet og et betydelig fiskeri. Fisket etter sild foregår til ulike tider avhengig av bestanden, med hovedfisket etter vårsild er fra januar til mars, og sommersild fra juni til august, noe som gjør den tilgjengelig året rundt. Sildens kjøtt er mørt, rikt på omega-3-fettsyrer, vitamin D og B12, og egner seg utmerket til en rekke tilberedningsmetoder som røyking, salting, marinering, steking og grilling.