Free cookie consent management tool by TermsFeed

Lodde

Lodde

Lodde tilhører laksefamilien og er en pelagisk stimfisk som trives i kalde, arktiske og boreale farvann i Nord-Atlanteren, Nord-Stillehavet og Polhavet. Den lever primært i de øvre vannlagene, ofte i temperaturer nær frysepunktet. Lodde er en liten fisk, sjelden over 20 cm lang og veier vanligvis under 50 gram. Hovedfisket etter lodde er knyttet til de store gytevandringene som typisk foregår fra januar til mars, avhengig av gytebestanden og regionen. Fisken er en nøkkelart i det marine økosystemet og en viktig næringskilde for torsk, sel og sjøfugl. Loddekjøttet er magert og mildt i smaken, og grunnet sitt høye næringsinnhold og store forekomster blir den i hovedsak brukt til produksjon av fiskemel og fiskeolje, men den er også utmerket som agn og kan røykes eller saltes.

Kategorier

Makrell

Makrellen er en pelagisk stimfisk som er utbredt i tempererte og subtropiske farvann over hele verden, inkludert store deler av Nord-Atlanteren og Nordsjøen. Den trives i et bredt spekter av vanntemperaturer, ofte nær overflaten. Makrellen er en slank fisk som vanligvis veier mellom 250 og 500 gram, men kan bli opptil 60 cm lang og veie over 3 kg. Hovedfisket etter makrell i Norge foregår gjerne fra august til oktober, men  er også tilgjengelig i andre perioder, avhengig av gytevandringer og bestander. Makrellens kjøtt er mørkt, fast og svært rikt på omega-3-fettsyrer, vitamin D og B12, noe som gjør den til en populær og sunn spisefisk. Den egner seg utmerket til grilling, steking, røyking og marinering.

Sild

Silden er en stimfisk som trives i store deler av Nord-Atlanteren og Nordsjøen, ofte i kystnære områder, og foretrekker et vidt spekter av vanntemperaturer. Den er en relativt liten fisk, sjelden over 40 cm lang, men er en svært viktig del av det marine økosystemet og et betydelig fiskeri. Fisket etter sild foregår til ulike tider avhengig av bestanden, med hovedfisket etter vårsild er fra januar til mars, og sommersild fra juni til august, noe som gjør den tilgjengelig året rundt. Sildens kjøtt er mørt, rikt på omega-3-fettsyrer, vitamin D og B12, og egner seg utmerket til en rekke tilberedningsmetoder som røyking, salting, marinering, steking og grilling.